Tilltugg och mingelmat

Stockholm/Uteliv: Ska du bjuda över vännerna på en kväll med god mat och dryck men inte riktigt vet vad du ska servera? Små tilltugg och mingelmat är alltid ett bra tips och perfekt av flera anledningar. Dels går mycket att förbereda i förväg så att du slipper stå i köket halva kvällen och dels finns något för alla smaklökar. Vill du inte stå i köket över huvud taget är det enkelt att få tag i färdiga tilltugg och mingelmat.

Munsbitar på sked

Ett smart och väldigt fint sätt att servera – en liten munsbit upplagd och klar på sked. Det kan vara 3–4 räkor tillsammans med en klick majonäs och en dillkvist, en tomatskiva, en bit mozzarella toppat med basilika, en skagenröra med tillhörande citron.

Minismörgåsar

Det som är roligt med just mingelmat är att alla ”rätter” är i miniformat. Med en brödbit, hård eller mjuk, som grund kan man sedan variera i all oändlighet. Lägg på grönsaker, frukt, kött, goda röror. Detta är ett väldigt enkelt sätt om du vill bjuda gästerna på olika smaker och dessutom går det både snabbt och enkelt att fixa.

Välj kall mat

Har du bestämt dig för att servera mingelmat på festen är det en stor fördel att välja mat som kan serveras kall. Det gör det hela ännu enklare och det mesta kan förberedas redan dagen innan, eller åtminstone innan gästerna kommer. Dessutom är det fräscht och passar inte minst en varm sommarkväll när bjudningen ska hållas utomhus.

Köp färdigt

Känner du ändå att du inte har tid att fixa och dona i köket? I så fall går det lika bra att beställa färdig mingelmat från en cateringfirma eller liknande. Bor du i Stockholm finns oändligt med leverantörer att välja bland – i en bransch som dessutom bara tycks växa för varje dag.

Det är dock inte bara i Stockholm cateringbranschen växer utan även i småstäder. Så oavsett var du bor brukar det inte vara några problem att hitta det som önskas. Ett annat bra tips är att kolla hos en större och mer välsorterad matvaruaffär. Dom flesta av dessa har en egen ”deli-avdelning” där mycket gott plock finns att hitta och det brukar vara alltifrån kallskuret och små snittar till varma lagade rätter.